Indien – Goa 21 januari till 5 februari 2004
Reserapport
Deltagare: Gebbe Björkman, Tommy Ek, Lars Gezelius and Lars Nilsson
Alla foton tagna av någon av dessa deltagare.
Förberedelser:
Lars presenterar diabilder från tidigare Indienresa. | Ibland blir det nästan för mycket … |
Vi studerade andras reserapporter, fågellitteratur (Birds of the Indian Subcontinent), hemsidor, mm.
Något lite av allt instuderingsmaterial vi plöjer igenom. |
Visum söktes på Indiska ambassaden i Stockholm. Blanketter finns på deras hemsida. Kostnad 450 kr. Det tog ca 10 dagar att få visumet.
Resan dit:
Vi bokade in oss på en charterresa till Baga, Goa hos Fritidsresor. Kostnaden var ca 9000 kr inkl. direktflyg med Novair, transfer till hotellet, boende i dubbelrum på Hotel Santiago i Baga inkl. frukost. Avståndet till Goa är 6663 km och resan tog åtta timmar dit och drygt nio timmar hem (motvind). Planet var en Airbus A330-200 och tog 375 passagerare. Hyfsat benutrymme. Fem-sex toaletter. Tidsskillnaden är -4,5 timmar.
Flygresan 8 – 10 timmar, 660 mil, 4,5 h tidsdifferanspasserar Lettland, Ryssland, Kazakstan, Turkmenistan, Afganistan och Pakistan. |
Boende:
Fritidsresor erbjuder några alternativ. Bäst är dock att bo i Baga där man har nära till Baga fields som är en god skådarlokal alldeles intill byn. Vi bodde som sagt på Hotel Santiago som ligger lite vid sidan av huvudgatan och därför erbjuder ett större lugn. Det fanns en hel del fågel att se från balkongen vid en liten skogsdunge. Hotellet har frukostbuffé, pool och en smärre lunch/middagsrestaurant och bar. Trevlig och hjälpsam personal. Städning varannan dag. Enkla rum med dusch, propeller i taket, elkontakter som passade svensk standard, kylskåp, diskho. I Goa finns två typer av sängar – hårda och mycket hårda. Vi hade nog bedömt dem som mycket hårda men troligen var de bara hårda. Rummen hade också dusch med varmt vatten, väl fungerande toalett och ett handfat.
Utsikt mot trädgården frånbalkongen på Santiago hotell i Baga |
Resor inom Goa:
Vi åkte i stort sett alltid taxi. För kortare turer anlitade vi lokala chaufförer som finns överallt i Baga. För längre utfärder anlitade vi ett par kunniga skådarguider som också körde taxi. Bäst var Abhi x som tog oss till Carambolim Lake, Morjim Beach och Bondla. När inte han hade tid anlitade vi hans kollega, den yngre skådarguiden Pradesh. En dag med dessa kostade ca 1000 rupies (ca 200 kr) och då kunde resans längd uppgå till över 10 mil.
Med Paresh i taxin på väg till Bondla |
Mat:
Det fullständigt kryllar av restauranger och barer i Baga. Vi åt på lite olika ställen tills vi fastnade för ett stamställe med gott utbud, bra service och priser. En full middag med efterrätt och dryck kostade ca 40 kr.
Indian Café – god mat mycket billigt | Ännu en smaskig måltid – denna gång dock inte typiskt indisk |
Kortfattad dagbok:
22 januari – Baga Fields – Beira Mar
Landade 05.00 lokal tid. Tull och visumkontroll tog någon timme. Växlade pengar på flygplatsen och fick några rejäla buntar rupies för 150 US dollar. Fritidsresors busstransfer till Baga tog 1,5 timmar. Dagen börjar gry och vi ser de första arterna från bussfönstret. Spännande. Bussen stannar vid olika hotell i Baga. Vi släpps av vid Hotel Santiago. Checkar in och tar en kort vila på rummen. Vi får frukostbiljetter för hela vistelsen och nyttjar de första direkt. Engelsk frukost i uteservering med bröd, vita bönor, ägg, bacon, korv, toast, frukt, kaffe, the. Fåglarna kvittrar och vi hinner knappt äta. Vi tar en promenad ca 700 meter till Hotel Beira Mar och deras terrass med pool och bar. Här har man fin utsikt över Baga fields. Risfält med en del fuktiga/våta partier. Tar in ett par öl i baren (ca 10 kr för 65 cl). Det finns Kings och Kingfisher. Vi fastnade för Kings efter hand. Tar en siesta på vårt hotell under de varmaste timmarna under tidig eftermiddag. På kvällen går vi åter ner till Beira Mars terrass för kvällsskådning. Här finns gott om engelska skådare. Vi får där kontakt med Loven som vi har bokat för ett par turer till Backwoods och River Zuari. Vi får även mobilnumret till Abhi.
Middag på Beira Mar
Utsikt från poolen vid hotell Beira Mar… | …över Baga fields |
.
23 januari – Baga Hill och River Zuari
Klockan ringde 05.30. Nattemperatur ca 20 grader. Enkel frukost – vatten, banan och lite medhavd knäckebröd. Tog en taxi till Baga River ca x km norr om Hotellet (70 rupies). Indier är inte så morgonpigga så det är ganska lugnt denna tid på dygnet, men taxi finns alltid till hands. Gick uppför sluttningen på Baga Hill. Här växer lövskog med en del buskvegetation. Stigen går upp ca 200 m nedströms bron över den lilla floden. Ett fikonträd i sluttningen drar till sig en hel del fågel. Vi träffar en israelisk skådare.
På bron över flodmynningen vid Riverside Hotel Zuari, där vi käkar frukost ibland. | Bland snåren vi foten av Baga Hill. Gebbe och en israelisk skådare. |
Fin skådning upp till bergsryggens krön. Högst upp var det halvöppen terräng med en del grässvål mellan träd och buskage.
Cashewnötträden står tätt på Baga Hill | Utsikten uppifrån Baga Hill är magnifik |
Åter ner till floden samma väg. Rejäl frukost på hotell River Zuari som ligger vid floden. Här kan man njuta frukost och skåda samtidigt.
Som alltid gott om intresserade vänner. Just nu en Common Kingfisher i tuben. |
Gick tillbaka till vårt hotell via kanten av Baga Fields. Lite skådning från balkongen. Tog en siesta på hotellet vid poolen och en minilunch där. På eftermiddagen bar det iväg ca fem mil söderut till River Zuari, söder om Panaji. Vi hade bokat in en flodtur med Loven, Leio & co (750 rs). Buss till floden kom och plockade upp oss vid hotellet. Det blev en del stopp i Baga vid olika hotell för att plocka upp andra medföljande (engelsmän). Trafiken är intensiv med ett myller av bilar, lastbilar, cyklar, mopeder, motorcyklar, kärror, gående, kor, getter – ja i stort sett allt. Den långa, smala men helt sjödugliga båten låg vid norra stranden mellan brofästena för huvudjärnvägen och motorvägen genom Goa. Vi tar plats på sätena och vi kör iväg mot mynningen. Gott om vadare på stränderna. Vi vänder och kör inåt land och viker av på ett smärre biflöde (Cumbarjua Canal) kantat av mangrove. Gott om kungsfiskare, olika hägrar och andra långbenta fåglar. Vi möter en hel del fiskare och krokodiler på floden. Turen varar ca fyra timmar. Tillbaka i Baga efter solnedgången. Vi ber Leio ringa till taxi-fågelguiden Abhi Naik. Vi får kontakt och bestämmer att han kommer till vårt hotell kl. 06.00 i morgon bitti. Restaurangmiddag i Baga på kvällen.
Man kan nå Abhi på: naikabi@rediffmail.com
Ute i flodens mynning vid havet | De spjutspetsiga frukterna kännetecknar mangroven |
På Zuari River möter vi flera krabbfiskare | ”Mugger” – Indisk sötvattenskrokodil |
24 januari – Darjew Willage och Carambolim Lake
Abhi är punktlig och det bär iväg i hans minibusstaxi i mörkret. Kör söderut mot Panaji och svänger vänster in mot Old Goa. Strax därefter svänger vi vänster ut på en mindre väg mot Darjew willage. Här finns brända risfält, mudflats, laguner, kanaler, våtmarker, kantzoner med snår och buskage samt en fin lövskogsridå. Här är det mycket produktivt att röra sig.
Tidig morgon intill byn Darjew Village | Byn ligger inbäddad i vacker grönska. Fågellivet är mycket rikt. |
Vi kör vidare efter några timmar till Carambolim Village, där vi köper frukost munkar och några fyllda kryddiga piroger och något att dricka. Det mesta finns i små affärer och kiosker här och var.
Abhi vid affären |
Vi svänger ner till Carambolim Lake och där bara kryllade det med fågel. Det krävs god koordinering att i all iver och hunger hantera kikare, munkar, kaffekopp, digiscoopingkamera, tub och kommunicera med fyra personer samtidigt. Helt fantastiskt !
Tubning vid Carambolim Lake | Vit Lotus näckros i närbild |
Stora risfält omger träsksjön – här med Openbilled Storks | Intresserade unga damer |
Åter i Baga sen eftermiddag. Lite vila, poolbad och balkongskådning innan det blir kvällsvard på en fiskrestaurant. Arsenal – Middelsborough på TV.
25 januari – Maem Lake och Fort Aguada
Abhi´s bror kommer och hämtar oss vid hotellet kl. 06.00 och vi kör direkt österut mot Maem Lake. Där träffar vi Abhi och några engelsmän som han också ska guida. Vi går längs den dämda sjön. Terrängen är relativt kuperad och i sluttningen växer en delvis orörd lövskog, här och var mäktiga lövträd. Längs stigen pågår extensiv odling av chashewnötter. Kring dessa träd görs en del röjning och några träd hamlas för vedtäkt. Skådningen här i den solbelysta sluttningen var mycket givande. T.ex. ser vi en Changable Hawk-eagle på bo.
Tidig och något sval morgon vid Mayem lake. Fågelsången på gång. | Gerza studerar den underhuggna skogen. Ännu morgonskugga. |
Efter ett par timmar drar vi vidare tillbaka mot Baga. Vi stannar i en by och köper lite bananer och piroger med diverse goda fyllningar. Vi stannar till på en lokal i jordbruksbygd med ett mindre vattendrag och öppna fält och gräsmarker kringgärdat med lövskogsdungar. Här ser vi många rovfåglar och de mindre vanliga Yellow-wattled Lapwing. Närmare Baga gör vi ett kort stopp vid en mäktig koloni av flygande hundar. Det var ”many thousands” enligt Abhi.
Ljuvliga bananer | Spaning åt alla håll! |
Vi kommer åter till hotellet 12.30. Lite vila, poolbad och enkel lunch på hotellets lilla bistro.
På sena eftermiddagen visslar hotellets entré-vakt på en taxi och vi kör ner till det gamla 1600-tals fortet ”Fort Aguada” vid kusten (120 rs). Fort Aguadarymmer både det ena och det andra; ett fängelse som är i bruk, kyrkan St Lawrence, byggd 1630 och tillägnad de sjöfarandes skyddshelgon samt ett 13 meter högt fyrtorn som utgör Aguadas mest framträdande landmärke. Här var det gott om Indiska överklassturister och våra tubkikare rönte större uppmärksamhet än själva fortet. Köbildning uppstod !
Fort Aguada | Köbildning till tubskådande |
Här var det inte särskilt mycket fågel. Ute i bukten låg stora tankers på redden och väntade på pråmar som fraktade järnmalm inifrån landet på floderna. Vi åkte ner från kullen någon kilometer innan fortet. Här gick vi längs vägen och ner i bushen vid ett dike intill några risodlingar och lite mangrove. Här finns chans på Indian Pitta, men den höll näbben. Åter till hotellet med samma taxichaffis som väntade på oss. Han blev lite sur på Gebbe som han påstod hade sönder ett bilhandtag. (Han fick mina italienska kvalitetsskor – numera tämligen slitna och ingångna, som ersättning och tröst när vi så småningom lämnade Goa. Därmed var harmonin återställd.. Anm: Gebbe).
Kvällsmiddag i Baga.
26 januari – Arpora Woods och Morji Beach
I någon mening sovmorgon till 06.30. Tog en taxi på gatan utanför hotellet några kilometer till Arpora Woods. Man börjar vandringen vid Club Cubana. Gick en stig längs den buskrika sluttningen. Enstaka grupper av större träd finns. Längre bort i sluttningen tätnar lövskogen. Gott om fågel i snåren. I bakgrunden spelas musik i nån radio. Vi går samma väg tillbaka ut till bilvägen. Vi tar en taxi tillbaka till norra Baga och äter ”brunch” vid Riverside Hotel vid Baga river (bron). Vi går tillbaka till hotellet via en titt nere vid havet vid flodmynningen. Lunch och vila vid hotellet. På eftermiddagen blir vi hämtade av Abhi för en tur norrut till Morjim Beach. Resan tar ca 45 min. Det är bra läge för skådning eftersom det är högvatten. Vid flodmynningen finns en hel del vitfågel. Vi går någon kilometer längs stranden norrut och när vi passerat passerat solbadare, några strandbarer och hippies i yoga-träning stöter vi på en trevlig vadarflock. Solen tar och Gebbe och Gerza kan inte motstå frestelsen – det blir ett kalsongdopp i Arabiska sjön. Åter till hotellet i skymningen. God middag i Baga och besök hos skräddaren.
Vi strosar på Morjim Beach | Bland vadare och badare och övervintrande gamla hippies tar vi så småningom ett dopp. |
27 –30 januari Backwoods vid Bhagvan Mahaveer Sanctuary
Vi hade i god tid före avresan bokat in oss på en 3-nätters utflykt med Lowen, Leio och Pramond och c/o till deras skådarcamp Backwoods. Detta stora lövskogsreservat ligger ca 10 mil inåt landet vid bergskedjan Western Ghats nära gränsen till delstaten Karnataka. Bussen hämtar oss vid hotellet 05.30. I bussen sitter redan några engelsmän och vi hämtar upp ytterligare några i Baga innan vi tuffar iväg inåt landet. Ytterligare en buss med engelska skådare ansluter. Vi slumrar till allt medan Indien sakta vaknar upp till en ny dag. Trafiken på huvudvägen mot Karnataka tilltar. Uniformerade skolbarn på väg till skolan och soldater tränas i marsch-exercis. På alla lastbilar och bussar står det ”Horn OK Please” i aktern. Och tutar det gör alla hela tiden.
Horn – OK – Please! |
Vi stannar till vid en liten lövskogsdunge intill vägen där några Hornbills vaknar upp på sin nattkvist.
På vägen upp till Backwoods stannar vi och njuter av morgonkonserten | Oerhört mycket nytt och spännande – Redan! |
Vi kör vidare och svänger av från huvudvägen mot reservatet. Det kostar 5 rs i entré-avgift (1 kr) och 25 rs att ta in en kamera. Vi anländer till lägret
Vi anländer till Backwoods Camp. |
08.30 och tar en kortare vandring i skogskanten intill. Vi tilldelas två tvåbäddsstugor med enkel men god standard. Där finns i stort sett bara två sängar med ett mindre bord emellan. Varje stuga har en toalett och ett handfat samt hinkar med möjlighet till tvagning. Vi sätter upp våra myggnät.
Stugan | Moskitnäten på plats. |
Centralt i lägret finns en samlingsplats där mat serveras och en minibar intill. Vi får en stabil frukost med olika vegetariska grytor och pannkakor med sylt! Kaffe och te serveras också. Det satt fint. I Backwoods är rutinen mat varvat med guidade turer. Vi serveras morgonte med kex, sedan frukost, lunch och middag.
Vår grupp består av ca 15 par och vår guide under dessa dagar är Pramond. Guiderna är helt fokuserade på att vi ska få se så många arter som möjligt och det får vi. Däremot får man fråga om man vill veta något om kringfakta om t.ex. reservatet, ekologi, lokalbefolkningen, kultur, etc. Men om man frågar får man svar även på dessa aspekter. Vi går en tur in i lövskogen och skådar intensivt. Vi passerar en uttorkad flodfåra med lite vattensamlingar. Gott om fågel och mycket nya läten. På eftermiddagen kör vi bort några kilometer till templet Tambdi Surla. Vi går en kort tur upp längs en uttorkad flodfåra.
Det gamla hindutemplet – Tamdi Surla | Vi vandrar längs en nästan helt uttorkad bäckfåra i skogen |
Medan skymningen faller skådar vi kring templet och på en större öppen betad yta intill skogskanten med god utsikt upp mot de skogsklädda sluttningarna. När mörkret fallit lyser våra guider på jagande nattskärror. En och annan mygga surrar runt och Gebbe gör noteringar om loppor i det kortbetade torra gräset. God kvällsmiddag i lägret och mycket surr med våra engelska skådarkollegor. Vi somnar till spellätet av en Sri Lanka Frog-mouth och Oriental Scoups Owl. Häftigt.
Både små djur – Stinkflynymf … | … och stora djur ses. |
28 januari Backwoods
Uppstigning 06.00 i tidig gryning och efter te och kex far vi bort i bussen någon mil bort mot en mindre flod. Går en vandring längs denna samt genom en del kultiverade om råden med betesmarker. Vi kommer åter vid vägen där en skola ligger – killarna spelar fotboll och cricket och tjejerna ett slags brännboll.
Cricket är sporten som gäller bland grabbar | Medan tjejerna spelar någon form av jägarbrännboll |
Åter till lägret för frukost och sedan bort till templet där vi ny går upp i den täta lövskogen längs den uttorkade flodfåran. Målarten var där Blue-eared Kingfisher som vi fick se till sist. På eftermiddagen skådar vi rovfågel upp mot bergssluttningen. Kvällskådning kring lägret.
Kvällsskådning |
Efter middagen kommer en ny grupp till lägret som verkar vara mer av typen mellanstadielärare. De sätter sig i ring kring lägerelden och en shaman dyker upp med sin trumma och ringdansen drar igång. Gebbe kastar sig in i dansens virvlar, faller i trans och går lycklig i bara fötter genom den glödande elden.
Dans kring elden |
29 januari Backwoods
Uppstigning 06.00 och med te och kex i magen går vi direkt från campen ut i skogen. Målarten var denna morgon Indian Blue Robin. Det är en riktig superskulkare som trivs på marken i tät undervegetation. Bara att stå still och glo – länge. Några av oss har turen att få se en kort glimt av den. Några får nöja sig med att höra den. Efter frukost blir det fri skådning kring lägret fram till lunchen. På eftermiddagen åker vi upp till en liten by vid foten av bergen och vi skådar rovfågel. Mycket givande. Vi får även se lite av bybornas sysslor vid byn. Kvinnor som hämtar vatten, tvättar mm. Här hinner vi skåda lite fjärilar också.
Vattenhämterskan – daglig syssla för indiska kvinnor på landsbygden | En av många fantastiska fjärilar – men alla är så oerhört svåra att fånga på bild. |
Kvällskådning vid lägret och intensiva diskussioner med engelsmännen huruvida man får räkna bara hörda arter – det tycker vi men inte dom. Positionerna är låsta. Vissa av dem är riktigt deppiga för att de bara hört Indian blue Robin.
30 januari Backwoods och åter till Baga
Väcktes av en Brown Fish-Owl och vi skådar lite på morgonen på egen hand. Efter frukost bär det upp till byn där vi skådar rovfågel igen. Efter det ett kort stopp vid templet blir det lunch i campen som serveras av den alltid så vänligt leende personalen. Vi ger dem lite dricks (100 rs från var och en av oss). Vi packar ihop och drar tillbaka i bussen mot Baga. Vi tackar Pramond för guidningen när han hoppar av i Panajim. Kvällsmiddag i Baga på vårt stamställe.
Så här avslutar vi varje kväll i Backwoods Camp. |
31 januari Baga – Calangute – Baga beach
Något av en mellandag vad gäller skådning. Efter sovmorgon och hotellfrukost går vi ner till stranden för bad och lite solbad. Det är härlig badtemperatur. I Calangute går vi runt bland marknadsförsäljare och in i små butiker. Det finns två skapliga bokhandlare. En vid fotbollsplanen och en inne bland marknadsgränderna.
Shopping bland marknadsstånden. Här kan man lätt bli lurad av falsk saffran. | Bokhandlaren inne på marknadsområdet i centrala Calangut |
Dosas och samosas på Indien Café | Gebbe får underskön huvudmassage av lokal frisör |
1 februari – Dona Paula, Santa Cruz, Lake Mershem, Soliago Zyr, Baga Hills
Vår förstahandsguide Abhi var inbokad av engelsmännen idag men han hade ordnat med en ersättare som heter Pradesh. Han är i 25-års åldern och även han en mycket god skådare och chaufför. Han hämtade oss vid hotellet 06.30 och vi åkte söderut mot Panajim. Strax söder om stadens centrum uppe på en högplatå ligger Dona Paula – en gräs/stenslätt med en hel del intressanta arter. Vi träffar på Abhi med engelsmännen.
Med Paresh och Abhi vid Dona Paula |
Vi drar vidare ner till ett område strax öster om platån som heter Santa Cruz – ett låglänt slättområde intill havet/flodmynningen. Här har flodvattnet brutit genom vallarna och förstört risfälten. Det har skapats en lagun med grunt vatten och flacka stränder. I kanterna finns risodlingar. Vi går ut i området på en sandbank någon kilometer kantad av palmer. Området är trevligt med en hel del vadare. Vi träffar på en krabbfiskare.
Bland kokospalmer vid Santa Cruz | Krabbfiskare |
Hungern sätter in och vi käkar en bastant frukost Plain Dosa på ett genuint indiskt cafe i den närbelägna byn Santa Cruz. Strax utanför byn ligger en sjö som heter Lake Mershem. Den är liksom Carambolim lake täckt av vattenhyacint. Här får vi in Comb Duck. Vi far vidare till Soliago Zyr en lövskogsbevuxen höjdrygg som ligger i närheten av Calangute. Pradesh vet några säkra arter här, t.ex. Brown Wood-owl.
Vi spanar vid Lake Mershem – alltid med intresserade besökare. |
På eftermiddagen åker vi med Pradesh till Baga Hills och går upp en stig/väg ett stycke öster om bron över Baga River. En white-bellied Sea-agle visar upp sig med byte i klorna. Gebbe klänger i en lian och faller som en säck till marken och får leta efter sina glasögon länge … länge..
2 februari – Darjew Willage, Carambolim Lake, Cumburja Canal
Pradesh hämtar oss vid hotellet kl.06.00 (Indier är generellt morgontrötta och Pradesh är en av dem). I den tidiga gryningen spanar vi ut över uttorkade och delvis brända risfält och en del våtmarker. Flera black-headed Ibis, Asian Openbills och Wolly-necked Storks flyger ut på fälten efter övernattning i träddungarna. En stäpphök passerar. Efter några givande timmar äter vi frukost på ett fik i Old Goa. Nu väntar rum 100´s bidrag till reseplaneringen – en flodtur med ”Jack the Snake” på Cumburja Canal. Vi vallas ombord på en långsmal båt tillsammans med ett gäng riktiga turister och vi befarar det värsta. Vi fick dock bra platser längst fram i båten och turen blev riktigt givande.
Under båttaket – svalka och trängsel | Uppe på båttaket – hetta och frihet |
På den 3,5 timmar långa turen såg vi en hel del fågel, krokodiler, slamkrypare och vinkarkrabbor. Priset var 1000 rs per person, vilket får betecknas som dyrt. Snacks och så mycket läsk man ville ha ingick i priset.
Efter denna tur gör vi ett stopp vid Carambolim lake och vi lyckas hänga in Spot-billed Duck. Barnen är lediga från skolan idag för det är en muslimsk helgdag. Fika i Pnajim på vägen åter till Baga. Pradesh tankar bilen – 30 rs per liter (ca 6 kr). Lite vila på hotellet innan middagen på vårt stamlocus i Baga.
Vi firar Tommys födelsedag med tårta och vin på hotellrummet |
3 februari – Bondla
Ännu en tur med Pradesh. Han hämtar oss 05.30 och vi kör den ca 8 mil långa turen till skogsreservatet Bondla. Skådade oss upp för sluttningen med flera stopp längs vägen mot reservatsentrén. Sluttningen domineras av tät lövskog.
Vägen upp genom skogen till Bondla skogsreservat i Western Ghats | Reservatsskylten |
Väl inne i parken stannar vi vid zoologiska och botaniska parken – en mindre djurpark med diverse indiska djur, t.ex. läppbjörn, leopard, sambar. Där finns även en mindre utställning i dåligt skick och ett mindre café med skapliga omeletter och te (inget kaffe !). Avgiftsbelagda toaletter utan toapapper som vanligt. Vi går runt lite i området på diverse stigar. Här är det relativt lättskådat.
En mycket ledsen leopard i skarp kontrast till…. | … de alerta och vilda langurapornar |
Vid middagstid minskar aktiviteten och vi återvänder till Baga. Tommy och Lars G får på nåder 20 minuter för att bevista de stora kyrkorna och katedralen i Old Goa. Resan kostade 1500 rs.
Katerdralen i Old Goa |
4 februari – Baga Fields, Baga Hills Coast
Sista skådardagen i Indien och vi strosar runt lite på egen hand norr om Baga. Vi går på en stig längs kusten norrut. Inklämt mellan klippavsnitten ligger en mindre beach med en strandbar som blir en liten favorit. Här kan man skåda kustfågel från borden med kallpressad apelsinjuice eller öl.
Norrut längs Baga Coas t… | … hittar vi en egen liten lagun med en underbar liten restaurang vid seaside 1:a parkett. |
Tommy och Lars G går vidare norrut längs den bitvis höga klippkusten mot Ajuna Beach och hippiemarknaden. På eftermiddagen blir det en markant ebbstrand och vi kikar på krabbor, eremitkräftor, musslor, havstulpaner och sjögurkor. Tidvattenskillnaden är ca en meter. Frampå eftermiddagen drar vi oss mot hotellet för att packa våra pinaler, betala tvättnotan och hämta våra skräddarsydda skjortor och kostymer. I kvällningen tar vi dock ett sista span ut över Baga Fields vid poolterrassen vid hotell Beira Mar.
Havstulpaner i bränningar | Hippiemarknaden på Ayuna Beach |
Dagen gav faktiskt en del nya arter och vi stannar på 276.
Protokollet: Sammantaget blev det 276 arter. Inte illa på 14 dagar! |
5 februari – hemresa
Hemresa 03.30. Fritidsresors transfer till flygplatsen går ganska smärtfritt liksom incheckning och tullkontroll. Gebbe köper två piroger och en påse chashewnötter för 10 US dollar ! Direktflyget går över Pakistan, Afganistan (Khandahar), Turkmenistan, Kaspiska Havet, Kazakstan, Ryssland och Lettland. Packningen på rullbandet kom i sista momangen och det blev sprintlopp förbi tullarna på Arlanda till Arlanda pendeln för att hinna med vårt tåg till Östergötland. Sammantaget en mycket lyckad resa utan nämnvärda missöden till ett område som varmt kan rekommenderas för skådare och nyfikna livsnjutare i största allmänhet.
Strax lyfter vi. |
Sammanställt av Lars Gezelius