En skylt blir till

Här berättar jag om mitt uppdrag att skapa en stor skylt om Gotlands rikkärrmiljö. Arbetet beställdes av länsstyrelsen och påbörjades sommaren 2009 med research – arbete på plats – två dagars vandringar bland orkidéer och andra rara blomster. Ett tryckfärdigt original överlämnades till beställaren i mitten av november 2009.

Välkommen att följa det intensiva halvårets arbete i detalj.


Vandring i gotländska rikkärr första veckan i juli 2009. Sammanlagt besökte vi sex olika platser. Upplevelsen var stark.Vilken rikedom!

Stellan Hedgren och Britta Johansson på Gotlands länsstyrelse var mina ciceroner.                                                                           

Det fanns inte tid för mig att dokumentera i form av skisser. Istället blev kameran mitt hjälpmedel. Jag har sammanlagt ca tvåhundra bilder med mig hem i bagaget; översikter och detaljer, arter  m m.

Just här är det en hagtornsfjäril som besöker orkidéen brudsporre.

Brudsporre fanns från början med på artlistan men vi konstaterade på plats att även hagtornsfjäril bör platsa och nu är den också tillagd.

12 oktober 2009

Jag lägger upp ramarna för originalet – en A1 (841 x 594 mm).

Jag använder mig av ett hårt och glättat Schoellershammer papper, som är lämpligt för illustration. Jag fäster det torrspänt på en skiva med vanlig maskeringstejp.                                                                           

12 oktober 2009

Här har jag skissat in arterna på papperet efter en grov layout som är godkänd av beställaren. Att allt på artlistan är med från början är viktigt att ha koll på. Senare är det för sent.

13 oktober

Nu är första arten på plats. Det är en hona av glanstrollsländan Somatochlora flavomaculata. Jag lägger den överst i vänstra hörnet. Oftast är det där jag börjar och så arbetar jag mig neråt mot höger, eftersom jag är högerhänt och då slipper lägga näven i det färdiga arbetet.

Nu är jag således på gång – nu är det bara att köra på. Det svåraste är gjort; att övervinna motståndet mot att våga börja!

Beställaren önskar idag komplettera med ytterligare en art, växten blodtopp. Än finns det möjlighet svarar jag.                                                                     

15 oktober

Kvällen är sen, men jag har varit härifrån ett par dagar beroende på sjukdom och resa.

Nu måste jag hämta igen lite tid.

Jag fortsätter neråt i vänster bildkant; nu är det ängsvädd som är på gång.

16 oktober

Väddnätfjäril har tillkommit. Fjärilar kräver extra uppmärksamhet eftersom deras teckning är precis och komplicerad. Under ängsvädden börjar även slåtterblomman ta form.                                                                           

19 oktober

Axagstuvor, brun ögontröst och sen ängsgentiana är på gång nu. Blommorna hos slåtterblomma och ögontrösten sparar jag ut till senare eftersom de mest är vita. Jag får se vad jag lägger för bakgrund som lyfter fram dem. Det får som sagt bli en något senare uppgift att lösa för mig. Den vänstra kanten på skylten börjar således bli intakt.

20 oktober

Blodrot och gräsull har tillkommit. Jag sparar utrymme för det lilla meandrande vattendrag som skall vandra uppåt genom bilden.                                          

21 oktober

Idag har jag varit ”duktig”. Tre arter har tillkommit: blodtopp, trubbtåg och kärrknipprot.

Men nu är jag trött i huvudet. Men jag får inte koppla av än. Om en timme har jag som ordf. i Ödeshögs Naturskyddsförening kallat till styrelsemöte här i ateljén. Nu måste jag röja lite.

22 oktober

Nu har jag, vad beträffar arter, kommit halvvägs. Det känns bra så långt och jag tycker att det ser ut som om min planering och layout kommer att hålla, d v s att alla arterna verkligen kommer att få plats mot slutet. Det får nämligen inte bli obalans i bilden, sånt är viktigt.

Jag har blommorna kvar på tätörten, men nu orkar jag inte mera. Framför allt tar ögonen lite stryk genom allt illbligande och då ligger det nära till hands med lite ögonbottenhuvudvärk. Nu tar jag kväll.

23 oktober

Ytterligare några växter är på plats i nederkanten, Tätört, Fjälltätört och Svarthö. Också en skalbagge finns där – en Guldlöpare, Carabus nitens – Jag har tänkt mig att den ska vara på väg fram för att äta en fluga som fastnat på fjälltätörtens blad.

Idag har jag kommit på en ny plats för snoken. En spännande idé hoppas jag att beställaren tycker. Jag har försökt få kontakt men inte lyckats. Snart kör jag ändå.                     

28 oktober

Nu har jag haft några dagars avhållsamhet, vad beträffar skyltmåleri vill säga. En liten resa till Skånes nordvästkust kom emellan; en härlig och nästan nödvändig avkoppling i arbetet.

Ännu hoppas jag dock på att jag kan bli färdig i tid.

Britta meddelar mig att jag har namngett två arter fel i texten här ovan. Det blir lätt så på kvällskvisten då jag skall sammanfatta och presentera för er dagens arbete. Nu har jag åtgärdat detta och kanske missade ni det helt ändå.

Dagens beting är klart i det stora hela: kraftig smaragdflickslända, källnate och en godländskt orangenackad snok med en småspigg i käften är alla på plats. I detta område skall den meandrande småbäcken sedan skissas in som gråton i bakgrunden.

30 oktober

Här är resultatet av två halva dagars arbete.

Nu är jag inne på den högra sidan av illustrationen. Här kommer ett antal olika orkidéer att beredas plats.

Först ut är luktsporre och brudsporre. På den sistnämnda har jag också placerat en hagtornsfjäril.

Vid nederdelen av blomstren kommer andra arter att sticka upp så där får jag avvakta slutförandet till nästa arbetspass.                                                       

3 november

Nederdelen på de båda orkidéerna luktsporre och brudsporre är nu klara och därunder finns numera även vargspindel, kärrlilja, majviva och kustarun.

Arbetet avancerar stadigt. Jag har en fundering på att lägga till mindre vattensalamander i bildens nederkant, för att öka spännvidden i arter och för att vi också fann den på plats Britta och jag. Om jag nu gör lite extra så hoppas jag att beställarna inte misstycker.

Salamandern medräknad har jag nu åtta arter kvar att illustrera i bildens högra del.

4 november – förmiddag

På plats på Gotland i somras fotograferade jag en blå trollslända som jag trodde var bred trollslända. Jag föreslog beställarna att inkludera denna art på skylten och fick medhåll.

Igår började skissa in den efter de foton som jag tagit men noterade då att det inte var denna art. Jag började leta i litteraturen och efter en felaktig omväg över sjötrollslända hamnade jag så småningom på syskonarten liten sjötrollslända. Denna är nu godkänd av experten Oskar Kullingsjö.

Idag på morgonen har jag så lagt in denna vackra och spensliga trollslända i planschen och jag är lycklig över att det till slut blev rätt. Det är tur att man är lite envis och funderande.                     

4 november – kväll

Mindre vattensalamander på plats. Ett litet exemplar, så där som de ser ut under sommaren, då de lämnat vattnet och lever på fuktiga ställen på land.

På min bild klänger den omkring under vildlin.

För övrigt har jag varit flitig idag och flera av orkidéerna i högerkanten börjar bli klara.

Snart är jag färdig med artmålningarna.

6 november

Nu är det åter kväll. Klockan är 21.00 och jag känner att mina ögon börjar tappa stinget. Dags att gå hem efter en lång arbetsdag. Det kan vara ett hårt liv att arbeta som illustratör.

Dagens beting är tre orkidéer. I tur och ordning från vänster till höger: blodnycklar, sumpnycklar och ängsnycklar.

Därunder har jag påbörjat flugblomstret och sen är det faktiskt bara en ynka blomma kvar, en raritet och nyfunnen sverigeväxt – Öselskallra. Den ska placeras nere i högra hörnet.

Kanske, om jag orkar trots att det är lördag, är jag klar med alla arterna i morgon.                                                                        

8 november

Nu är de sista två arterna på plats.

Flugblomster och Öselskallra. En pust av lättnat.

Ändå är allt inte färdigmålat eller färdigtecknat. Vissa vita detaljer i blommor har jag sparat till sist. Det som följer nu är en bakgrundsteckning i blyerts som skall binda ihop illustrationen till någon form av landskap och helthetsmiljö och denna teckning skall då också inrama dessa utsparade vita detaljer.

Jag hoppas att den blivande bakgrundsteckningen kommer att göra ”underverk”. Ett par dagar kvar endast!.

9 november

Så här ser då illustrationen ut i sin helhet alldeles innan bakgrundsteckningen påbörjas.

9 november

Ja, så där ja. Nu har jag börjat teckna in en bakgrund med blyerts. Pilligt, men ändå inte lika pilligt som med själva arterna i akvarellteknik. Jag beräknar att det här kommer att ta två till tre dagar ytterligare.                                                                                     

9 november – kväll

Kvällsarbete pågår!

16 november

Bakgrundsteckningen avancerar. Jag hoppas bli klar mot kvällen.

17 november

Jag tror jag är färdig! Så här långt. Och så här ser den ut och nu tänker jag åka med den till reproföretaget för inscanning.

23 november

En preliminär slutlayout.

I fredags den 20 november fick jag tillbaka en inscannad fil via mejl och jag började genast att pröva mig fram att lägga in text och loggor. Idag har jag fortsatt med detta och så här ser det ut när allt är på plats.

Men, och detta är ett viktigt men, jag är inte nöjd med reprofilen som jag fått. Jag tycker att den är för tunn, för lite svärta, så idag har jag ringt till reproföretaget och sagt till om att jag vill ha en ny bild med mera ”tyngd” i. Jämför de två bilderna ovan så förstår ni kanske vad jag menar.

Allt mitt arbete i fredags känns ändå inte helt onödigt. Jag har ju börjat testa i alla fall. Det som sedan saknas då texten är på plats är utsparningarna i bilden. Det ska alltså vara vitt under varje arttext. Jag förmodar att jag har två fulla dagars arbete kvar innan jag kan sända iväg fakturan.

25 november

Äntligen färdig! Två dagars digitalt arbete i datorn är klart. Jag har lättat det vitaste för att öka kontrasten, rensat från smuts m m, ljusat upp under alla texter och lagt all text och alla loggor slutgiltigt på plats. Nu är allt klart för tryckning av den här A1-planschen ”Ett gotländskt rikkärr”. Jag har beställt intag på tryckeriet på fredag morgon. Korrektur skall gå i två exemplar, till mig respektive Länsstyrelsen på Gotland. Nu får man bara hoppas på och se till att trycket blir som jag har tänkt. Jag anar ljuset i tunneln.